I pilgrimernas fotspår den 26-27 juli.

Kårböleleden är en pilgrimsled, som med sin början i Kårböle, går över Ytterhogdal, Överhogdal, Klaxåsen och Klövsjö för att sedan ansluta sig till Jämt-Norgeleden från kusten i Billåsen i Oviken via Åsarna och Berg. Pilgrimsvandringarna till Nidaros (nuvarande Trondheim) började redan året efter att kung Haraldsson stupat vi Sticklestad år 1030. De fortsatte under ca 500 år fram till reformationens genombrott under 1500-talet.

Varför företog man då sådana långa vandringar – kan man undra! En orsak var att man skulle botgöra för någon synd man gjort.

Lördagen den 26 juli samlades en del människor för att ta sig med buss till Kårböle Stavkyrka. En fin liten kyrka, som just nu är inbäddad i vacker sommargrönska.

Efter en kort andakt berättade några representanter, från Kårböle Byalag, om kyrkans intressanta historia. Det har troligen funnits en kyrka på denna plats från den tiden när pilgrimsvandringarna gjordes, och benämndes därför Pilgrimskyrka.

Leden är indelad i flera etapper.

Etapp 1, Kårböle – Ytterhogdal, ca 32 km.

Vi stannade till för fika i Huskölen, vid den gamla skolan. Nästa stopp var i Flor där några tappra personer gick av bussen för att vandra den gamla vägen längs Hoan, till Ytterhogdal. Bra gjort i den tropiska värmen vi har just nu. Dagen avslutades med ett besök i Församlingshemmet och utställningen om Pilgrimsvandringarna.

Etapp 2, Ytterhogdal – Överhogdals kyrka, ca 17 km.

Söndag den 27/7. Efter Pilgrimsgudstjänsten i Ytterhogdals kyrka, begav sig några vandrare på väg mot Överhogdal. Under den här sträckan kan man titta på flera stora flyttblock. Det sägs att en, Risastenen, har varit en gränssten mellan Norge och Sverige. Det är man väl inte helt säker på men den förekommer i olika sammanhang i historiebeskrivningar. En annan stor sten är Runastenen (Skålstenen). Det finns olika sägner om vad denna sten haft för funktion. En av dem förtäljer att ”skålarna” som finns på stenen smordes med djurfett för att ge god jaktlycka.

Etapp 3, Överhogdals kyrka – Övre Knätten, ca 11 km. Det var ingen vandring den här etappen den här helgen. Men hela ”Kårböleleden genom Hogdalsbygden” går genom skön natur och ger tid för stillhet och eftertanke – bra för både kropp och själ – och kan rekommenderas.

Det blir säkert fler guidade  vandringar senare i höst. Passa på att följa med då!

OBS! Invigning av leden sker den 30/7 kl 15.00 i Överhogdal.

Faktauppgifterna här ovan, är hämtade ur skriften som färdigställdes till vandringarna den här helgen. Bilderna är tagna av undertecknade.

Solveig Haugen

 

HOGDALSBYGDEN.SE

Webbplatsen drivs ideellt av Framtid Hogdal. Önskar du komma i kontakt med oss gör du det enklast via e-post framtidhogdal@hotmail.com eller på telefon 070-377 42 81.

Om Cookies på webbplatsen
Webbplatskarta