Framtidens proffs tränar i Ytterhogdal

Ännu ett år har Jämtland Härjedalens Fotbollsförbund (JHFF) valt att anordna sina ungdomsläger i Ytterhogdal. Under två veckor har byn fyllts av sammanlagt drygt 240 fotbollsungdomar. Lägren är en del i distriktlagsverksamheten som omfattar spelare från 13 år, då de får möjlighet att åka på distriktslägret, som är en slags upptakt inför uttagningen av distriktslaget.

 

Distriktslägret är öppet för alla fjortonåringar som vill vara med, och pågår i fem dagar. I år genomfördes det under vecka 31. Spelarna bor tillsammans på Centralskolan och tränar två pass om dagen. Tre av de drygt 160 deltagarna var Svegstjejerna Malva Zachrisson, Julia Hansson och Elin Busk. Julia har spelat fotboll i fyra år, Elin och Malva i ungefär sju. Alla tre har varit i Ytterhogdal förut på skidtävlingar.

 

När jag frågar Elin vem som är hennes fotbollsförebild kommer svaret snabbt.

– Özil, han passar så bra!

Och det var just passningar som stod på agendan för utespelarna under torsdagens förmiddagsträning. De lyssnar uppmärksamt när ledarna går igenom. Det märks att de vill spela fotboll och att de vill bli framtidens förebilder.

Elin förklarar att det är mycket teknik på träningarna, något som lägerchefen Marcus Isberg bekräftar. Han poängterar också att distriktslägret definitivt inte är den enda möjligheten man får att kvalificera sig för distriktslaget.

– Under hösten kommer dessa fjortonåringar träffas tre-fyra gånger bara för att lära känna varandra.  Sedan tar distriktsförbundskaptenerna ut laget i början av nästa år, så detta är verkligen inte den enda chansen man får. Sen så ska man inte tro att karriären är över om man inte tar sig vidare till laget – ta Zlatan till exempel! Han var aldrig på något elitläger i Halmstad, och det gick ju bra ändå kan man säga.

 

Elitlägret i Halmstad är något man får åka på under det fjärde och sista året inom distriktlagsverksamheten, då man är 16 år. Samma år får man även spela en cup mot Sveriges andra distriktslag. Innan dess finns ett Norrlandsläger i Junsele för de som är 15 år, och ett distriktselitläger här i Ytterhogdal för fjortonåringarna.

 

I år genomfördes distriktselitlägret under måndag till fredag vecka 30, med cirka 80 spelande deltagare. Under båda veckorna har spelarna tränats av äldre ungdomar, anställda som sommarjobbare av JHFF.  Marcus Isberg säger att de är en stor trygghet för honom som lägerchef.

– De har varit här många gånger förut, både som spelare och som tränare och ledare. De kan det här och det känns tryggt att veta att de inte bara är bra på fotboll utan bra ledare också, som inte bara kan lära ut fotboll men även till exempel trösta när hemlängtan blir stor. För många är lägret första gången någonsin som de sover borta, så den första kvällen var det en del gråt men annars har det gått bra.

Han förklarar fördelen med att ha lägret i Ytterhogdal istället för till exempel Östersund;

– Det är klart att det hade varit enkelt att lägga det där, för det är ju där i kring som de flesta bor. Nackdelen med det blir att många sover hemma för att det är nära, och då får man inte rätt känsla. Just nu är vi inte främst ute efter att hitta de som är bäst, vi vill bygga en gemenskap. Då passar att bo tillsammans på förläggning väldigt bra.

 

När jag är kommer till Svedjevallen under torsdagsförmiddagen har killarna precis tränat klart och det är tjejernas tur. Eftersom att det är så många deltagare måste spelarna delas upp i träningsgrupper. Där kommer en annan av Ytterhogdals fördelar in; att Svedjevallens planer ligger tätt samlade och är väldigt bra underhållna. Vädret har också varit helt på fotbollsfolkets sida under de två lägerveckorna, med strålande sol.

– Och det är så vackert här, säger Marcus Isberg.

 

Text och foto: Johanna Grip

 

HOGDALSBYGDEN.SE

Webbplatsen drivs ideellt av Framtid Hogdal. Önskar du komma i kontakt med oss gör du det enklast via e-post framtidhogdal@hotmail.com eller på telefon 070-377 42 81.

Om Cookies på webbplatsen
Webbplatskarta