Sänna / Aspan / Krokströmmen

Sänna, Aspan och Krokströmmen ligger nere vid Ljusnan längs med väg E45 mellan Älvros och Ytterhogdal. Här kan man besöka krokströmmens kraftverk som är ett av de största byggnadsverken i Härjedalen och Örastupet som är ett populärt utflyktsmål för hela familjen. Använd gärna den fina grillplatsen intill stupet.

Historia

Idag är det enkelt att färdas till dessa byar men annat var det förr. Fram till år 1899 fanns endast en ridstig mellan färjelägena i Sänna och Kolsätt och broar över Ljusnan byggdes inte förrän 1936. Vägen som idag även kallas Inlandsvägen (E45) byggdes troligen mellan 1950-talet och 1970-talet. Byarna Sänna, Aspan och Krokströmmen ligger ned mot Ljusnan. På andra sidan vägen finns gårdarna Åsvallen och Märosen, tvärs över Ljusnan ligger gårdarna Aspveden och Habergsholm. Gården Märosen anges som ett gränsmärke mellan Sverige och Norge i ett gränsdokument från 1200-talet.

Sänna blev på 1600-talet en plats där det skulle finnas färja och färjekarl under tiden som landsvägen bröts. Det förblev boplats för färjekarlen fram till att bron över Ljusnan byggdes. Det finns många historier om olika färgekarlar, en minnesvärd var Brita Persdotter som verkade på slutet av 1600-talet. Efter att hennes man som var färjekarl avlidit och även hennes andra man gjort det samma, bestämde hon sig själv för att arbeta som färjekarl. Hon måste ha varit en tuff kvinna då färjan var liten och strömmarna ofta starka. “Sänn-smen”, Olof Pålsson från Lillhärdal arbetade som färjekarl under en period, har var skicklig både som smed och stenarbetare men mest känd som “klok gubbe” då han troddes vara synsk och nära trollkunnig.

Aspan kan ursprungligen ha varit en fäbod. Omkring år 1700 bosatte sig de första nybyggarna och ungefär ett sekel senare köptes byn upp av skogsbolag och blev med tiden en skogsarbetarby. Runt den här tiden byggdes en hängbro över Ljusnan som skolbarnen från Aspsveden och Habergsholm fick använda för att komma till skolan. Bron fanns kvar till sommaren 2018 men är nu borttagen pågrund av säkerhetsrisken. Lite bilder på detta finns nedanför. 

I Krokströmmen finns ett av Härjedalens största byggnadsverk: ett vattenkraftverk, det stod klart 1952 och av alla Ljusnans 23 kraftverk har Krokströmmens kraftverk den största årskapaciteten. Varje år sker Fallens dag som är en storslagen upplevelse, det sker tre dagar i rad med start tredje fredagen i juli. Då öppnas dammluckorna i intervall då vattnet får strömma fritt. Väl värt ett besök! För att läsa mer om Kraftverksdammarna klicka på fliken till vänster.  

HOGDALSBYGDEN.SE

Webbplatsen drivs ideellt av Framtid Hogdal. Önskar du komma i kontakt med oss gör du det enklast via e-post framtidhogdal@hotmail.com eller på telefon 070-377 42 81.

Om Cookies på webbplatsen
Webbplatskarta