Hembygdsdagen – en succe!

Äntligen kunde vi anordna vår hembygdsdag på Träde igen. Efter pandemiuppehåll var det så dags och den 10 juli gick evenemanget av stapeln. Vädret var sisådär, regnet hängde i luften men vi klarade oss utan nederbörd fram till klockan 14! Humöret var desto bättre. I år hade vi bestämt att vi skulle ha underhållning i form av ”buskspel”. Alla som ville fick ta med sig sitt instrument och spela. Om som det spelades! Ingrid och Torbjörn hade spridit ordet till spelkompisar i Hälsingland. De kom och storstugan i mangårdsbyggnaden sattes i gungning! Utanför smedjan samlades ett gäng bybor med fioler, dragspel och trummor. Det blev allt ifrån Gärdebylåten till Lady be good! Gaget för dagen var fri tillgång till kolbulle, flötgröt, gum och våfflor. Vi hoppas verkligen att vi kan göra om detta kommande år.

Bumat bjöds det på som sagt. Kön ringlade lång till kolbullarna, mer än 100 kolbullar stektes och flötgröten gick åt som smör i solsken 😊.

Vi hade också några marknadsstånd med garn där man också fick se hur man spinner ull, olika bärberedningar, ost, bröd och honung, smycken och fiskedrag. Jättetrevligt!

Själv tog jag med mig ett par av mina lappgetter som blev populära hos barnen. Lilla Vilja kunde man till och med få ta ut på en promenad! Jag visade också linberedning – bråkning, skäktning och häckling av lin som vi odlat här i byn.

Tack till alla som hjälpte till och bidrog på olika sätt och tack till alla besökare som slöt upp trots att vädergudarna inte var med oss till 100 % denna gång.

Ytterhogdals hembygdsförening/Åsa Regnander Dahl

HOGDALSBYGDEN.SE

Webbplatsen drivs ideellt av Framtid Hogdal. Önskar du komma i kontakt med oss gör du det enklast via e-post framtidhogdal@hotmail.com eller på telefon 070-377 42 81.

Om Cookies på webbplatsen
Webbplatskarta