Kaukkurs i Florbuan

Sista helgen i juli var det kaukkurs hos Gro i Florbuan. Sex glada damer hade antagit utmaningen att lära sig kauka eller kula som man säger i Dalarna. Kaukning är en teknik med höga ljud som har använts på Fäbodvallar för att locka på djuren och för kommunikation mellan fäbodarna.

Kursledare var Louise Kritschewsky som tillbringade sina barn- och ungdomssomrar på fäbodvall i Lillhärdal. Där kaukades det och det hördes så långt som två mil! Louise poängterade att grunden för att man ska kunna kauka är att man behärskar en djup andning. Det krävs ett kraftigt bukstöd för att få fram de höga starka ljuden. Det var därför en hel del andningsövningar under kursen.

Kaukningen varvades med sång och det var gamla visor som stod på repertoaren. Allt ifrån lockvisor som ”vittran” sjöng till barnvisor och danstrallar. Allt till ackompanjemang från Louises flöjt. Jätteroligt!

Miljön i Florbuan var som klippt och skuren för kursen. Gro som äger vallen hade organiserat kursen på egen hand och bokat Louise. (Ja, hon är dotter till Jack Kritschewsky som var musiklärare i Ytterhogdal på -60-talet!) Deltagarna tog med sig ett mål mat var till alla och däremellan fick vi frukost och fika. Det var ett jättebra upplägg som kunde hålla nere kursavgiften och underlätta för arrangören. Det kom upp flera idéer om andra kurser som skulle passa på Florbuan. Vi får hoppas på nya spännande utbildningar framöver.

Med tanke på att vi var flera från Ytterhogdal som deltog i kaukkursen så ska ni inte bli rädda eller ringa räddningstjänsten om ni hör konstiga ljud klinga från skogarna. Då är det bara vi som kaukar på kor, getter eller till varandra!

Åsa Regnander Dahl

HOGDALSBYGDEN.SE

Webbplatsen drivs ideellt av Framtid Hogdal. Önskar du komma i kontakt med oss gör du det enklast via e-post framtidhogdal@hotmail.com eller på telefon 070-377 42 81.

Om Cookies på webbplatsen
Webbplatskarta