Grattis Tord Grip på 80-årsdagen från Ytterhogdal

En av svensk fotbolls största profiler genom tiderna, Tord Grip med rötterna i Ytterhogdal, fyller 80 år idag den 13 januari. Och tro det eller ej, men nu får det vara nog med den aktiva fotbollen för min del, säger han.

Fotbollen har präglat hela hans liv, från Ytterhogdal i uppväxtåren och sedan på nationell och internationell toppnivå fram till 80-årsdagen. Sista tränaruppdraget var inte något landslag eller klubblag av världsklass, utan för korpgänget Kookaburra i Stockholm. Sista landslaget han jobbade med var Kosovos.

Jag minns när han som 18-åring var med och förde upp Ytterhogdals IK till division 3, den första gången i den anrika klubbens historia.

Året efter, 1957, värvades jättetalangen till allsvenska Degerfors, där han snabbt tog en plats i laget och snart var en av de viktigaste spelarna. Det var där den fantastiska sagan om Tord Grip egentligen började på allvar.

Jag fick tidigt som journalist jättebra kontakt med honom. Träffade honom ofta vid besöken i Ytterhogdal och skrev otaliga artiklar om honom. Absolut en av de enklaste och finaste människor jag mött.

Och det blev många telefonsamtal under årens lopp och han sa alltid:

"Leif, du har en fantastisk förmåga att nå mig i alla situationer".

Det är så visst och sant. Som en gång under fotbolls-VM i USA 1994. Jag fick telefonnumret till hotellet i San Diego där landslaget bodde inför en match. Tänkte aldrig på tidsomställningen. Ringde, kom till hotellreceptionen och bad att få bli kopplad till Tord Grip. Det tog en stund innan en trött biträdande förbundskapten svarade. Jag sa vem jag var och så blev svaret:

"Du Leif, det var en okristlig tid du ringt på, klockan är 2 på natten här nu".

Gå och lägg dig igen så ringer jag när det är dag där i USA, svarade jag och så blev det.

Lite senare under samma VM var fotbollsförbundets styrelse inbjudna till den svenska truppen och här kom vårt nattliga telefonsamtal att bli en av höjdpunkterna. Ytterhogdalingen Leif Nilsson var då, 1994, ordförande i Jämtland Härjedalens fotbollsförbund och ledamot av förbundsstyrelsen. Han har berättat för mig att Tord berättat om samtalet och det väckte allmänt jubel bland fotbollshöjdarna. Så där gjorde man bort sig ordentligt.

Vid ett annat tillfälle fick jag tag i Tord Grip i samband med en landslagssamling med Engelska landslaget. Han satt och käkade på en Kina-restaurang utanför London tillsammans med världsstjärnorna David Beckham och Paul Scholes.

Många är de landslag och klubblag som han tränat och det blev också 3 landskamper för Sverige under den aktiva tiden. Och hjärtat har alltid funnits kvar i Ytterhogdal och idrottsklubben. Han frågade mig alltid vid våra samtal hur läget var i serien för Ytterhogdal.

Tord Grip hade under några år ett eget träningsläger för norrländska unga fotbollstalanger i Ytterhogdal. En gång när gruppen samlades sa Tord till ungdomarna:

"Ni får fråga mig om vad som helst men inte om Svennis kärleksaffärer. Dom får han svara för själv".

Vi gratulerar denne vitale 80-åring och hoppas att hälsan står honom bi.

Text:Leif Eriksson

.

 

HOGDALSBYGDEN.SE

Webbplatsen drivs ideellt av Framtid Hogdal. Önskar du komma i kontakt med oss gör du det enklast via e-post framtidhogdal@hotmail.com eller på telefon 070-377 42 81.

Om Cookies på webbplatsen
Webbplatskarta