Äta & Bo

Liten stuga med ett rum och kök... Läs mer...

Statoil Frendo Ytterhogdal

Mack & affär, Systemombud,... Läs mer...

Julstängt Fr.o.m 21 dec.tom 6 Jan. ... Läs mer...

Stugor utrustade med pentry eller... Läs mer...

Retreat and Spiritual Centre... Läs mer...

Fristående gammal timrad ladugård,... Läs mer...

Strömkojan Ytterhogdal

För den som vill känna på det... Läs mer...

BIO Hogdal

Ytterhogdal

För många är att bo och vistas i Ytterhogdal och des landsbygd synonymt med livskvalitet.

Ytterhogdal är en underbar plats att bo på mitt i den storslagna natur vid den slingrande ån Hoan Där finns orörd natur, berg, naturreservat, ängar, insjöar och härliga skogsmiljöer som ligger på bekvämt avstånd utanför knuten. Här finns fantastiska bärrika skogar, jakten, fisket och friluftslivet.

Vad man än värdesätter så är en gemensam nämnare för dem som väljer att bo i Ytterhogdal kärlek. Kärlek till familjen, naturen och livet.

Ytterhogdal är den där orten med en bro mitt i mellan två restauranger och där kyrkan ligger så vackert på ett näs omgiven av vatten på tre sidor. På exakt samma plats byggdes för 800 år sedan den första stenkyrkan, som en svensk revirmarkering vid norska gränsen. Idag ligger hogdalsbygden bokstavligen mitt i Sverige, men ända fram till 1645 delades bygden av riksgränsen, som skilde det svenska Ytter¬hogdal från det norska Överhogdal. I gränsdokument från slutet av 1200-talet anges gränsen gå från Runasten, längs Hoans dalgång till Märosen.

Att gränser och revirmarkeringar var viktiga under medeltiden, berodde på att skogarna i inlandet var en guldgruva för jägare och fiskare och konkurrensen var stenhård. Bara i Ytterhogdal finns över 200 fångstgropar för älg registrerade.

De som bodde i bygden försörjde sig på jordbruk, fångst och andra binäringar som järnframställning och smide. Ända in på 1900-talet hade de flesta hemman egen smedja.

På 1800-talet blev timret i skogen den nya guldgruvan, och nu var det träpatronerna som konkurrerade om resurserna. Skogsarbete blev den vanligaste näringen i bygden. I mitten av 1900-talet byggdes också tre större kraftverk i den del av Ljusnan som rinner genom Ytterhogdal – Krokströmmen, Lång¬strömmen och Storåströmmen. Samtidigt omvand¬lades Ytterhogdal till en modern tätort.

Ytterhogdal saknar större industrier och fjäll som kan locka turister, och då skogsbruket mekaniserades drabbades bygden av de vanliga glesbygdsproblemen. Men Ytterhogdal har förutsättningar som gynnar hela Hogdalsbygden. Här finns tillgång till modernt boende i vacker miljö. Läget intill E 45 innebär att allt fler genomresande utnyttjar den service som finns, och bidrar i gengäld till att den servicen kan bevaras. Det ger också fler arbetstillfällen och möjlighet att starta nya småföretag.

Som ett kuriosum kan även nämnas att invånarna i Ytterhogdal med fog kan identifiera sig med tre landskapsnamn eftersom de bor i Hälsingland i Härjedalens kommun och i Jämtlands län. Detta fenomen är Ytterhogdals befolkning tillsammans med invånarna i Ängersjö, ensamma om i Sverige.

Just nu pågår en infrastrukturrevolution i Sverige. Tillgången till fiberbredband kommer att förändra förutsättningarna för livet på landsbygden. Till exempel blir potentialen till distansarbete fantastisk vilket innebär att människor som värderar frihet och närhet till naturen kan förlänga dagen med betydligt mer meningsfull sysselsättning än att sitta i bilen till och från arbetet. I Ytterhogdal byggs fibernätet ut under sommaren 2014.

Det händer i Hogdalsbygden

Sammarbetspartners

ICA Nära Ytterhogdal

Marknadsstorget

Det finns inga aktuella annonser i vald kategori.