Stora flyttblock

Det finns flera stora flyttblock kring Överhogdal. Ragnhildsstenen står det om under en egen flik har kommer vi att skriva om Runastein/Skålsten och Klockstenen och Remkällaren.

Runastein/Skålsten

Runastein ör ingen runsten utan ett gigantiskt flyttblock mellan Ytterhogdal och Överhogdal. Stenen har märkliga urgröpningar, formade av naturen. Lokalbefolkningen kallar den Skålsten. Stenen nämns som ett gränsmörke i 1200-talets gränshandlingar, här gick gränsen mellan Sverige och Norge frma till freden i Brömsebro 1645. Fortfarande går gränsen mellan Yttergogdal/Hälsningland och Överhogdal/Härjedalen här. Landskapsgränsen är utmärkt men ett gränsröse inte långt från Runastein och en skogsbliväg finns in för att se den. 

Klockstenen och Remskällaren

Klockstenen är ett jättetsort flyttblock mellan Ytterhogdal och Överhogdal. Dess storlek är 10 meter lång, 8 meter bred och 5 meter hög. Stenen är klockformad och balanseras märkligt nog på den spetsiga delen. Enligt sägen roterade stenen långsamt varje gpng kyrkklockorna ringde. Från bilväg är det en kilometersvandring till stenen. Halvvägs till stenen passeras Remskällaren, den har en gång i tiden bestått av en rad grottor, idag är det bara möjligt att gå in i två av dessa. 

HOGDALSBYGDEN.SE

Webbplatsen drivs ideellt av Framtid Hogdal. Önskar du komma i kontakt med oss gör du det enklast via e-post framtidhogdal@hotmail.com eller på telefon 070-377 42 81.

Om Cookies på webbplatsen
Webbplatskarta