Ragnhildsstenen och Ragnhildsgrottan

I Överhogdal finner du en utav Sveriges största flyttblock. I grottan sägs den fredlösa Ragnhild ha bott med sin get under ofredstiderna i gränsländer mellan Sverige och Norge, därav namnet. En rolig sevärdhet för både stora och små! Markerad vandringsled finns från Överhogdal.

Fakta och historia

Det är ett av Sveriges största flyttblock, 20 meter långt, 15 meter brett och 10 meter högt som beräknas väga 7500 ton. Som tidigare nämnts har stenen fått sitt namn efter en kvinna som sägs ha bott tillsammans med sin get i en närbelägen grotta (Ragnhildsgrottan) under några år. Under 1500-och 1600-talet var Jämtland och Härjedalen vid flera tillfällen krigsskådeplats i striderna mellan ärkefienderna Sverige och Danmark/Norge.

Båda sidorna använde utländska legoknektar som plundrade och brände där de drog fram. Under en av dessa fejder blev svenskan Ragnhild ertappad då hon smugglade varor till fienden på norska sidan. Hon blev tvungen att fly och tog alltså sin flykt till “Ragnhildsgrottan” i Överhogdal som då tillhörde Norge.

En sägenversion säger att Ragnhild smugglade vapen till fienden men hon kan lika gärna ha smugglat mat och andra förnödenheter till släkt och vänner på andra sidan gränsen. Byborna i Ytterhogdal och Överhogdal var knappast ärkefiender, även om det också förekom konflikter emellan den.

Läs mer på overhogdal.se

Hitta till Ragnhildsstenen och Ragnhildsgrottan

HOGDALSBYGDEN.SE

Webbplatsen drivs ideellt av Framtid Hogdal. Önskar du komma i kontakt med oss gör du det enklast via e-post framtidhogdal@hotmail.com eller på telefon 070-377 42 81.

Om Cookies på webbplatsen
Webbplatskarta