Midsommarfirande i Hogdalsbygden

När midsommarhelgen började närma sig så plockade barnen blommor på ängarna. Blommor som sedan under torsdagskvällen fraktades till Gammelträde (hembygdsgården) i Ytterhogdal. Där både barn som vuxna var välkomna för att gemensamt klä midsommarstången. För barnen var det lekar så som kasta boll, stövelkastning, hoppa säck och tipspromenad. Det var extra trevligt att de vuxna också visade sina ”barnasinnen” och var med och lekte. Det här att få stöveln åt rätt håll i stövelkastning var inte det lättaste, varken för barnen eller för de vuxna. Det var dock bara barnen som fick såpbubblor som pris. Hembygdsföreningen bjöd alla på fika. Det var en mysig kväll där solen mestadels lyste. Det går inte att göra annat än att trivas när man är på ”Träde” i Ytterhogdal genom att de gamla byggnaderna ligger så fint vid vattnet och hela området är så välskött, idylliskt!

På midsommaraftonen samlades alla enligt tradition på Gammelträde igen. Även i år var det många som kom. Under de senaste åren har intresset bara ökat för midsommarfirandet i Ytterhogdal vilket Hembygdsföreningen och Framtid Hogdal som tillsammans arrangerar detta ser mycket positivt på.

– Det är bara så roligt att träffa alla, extra roligt att både turister och hemvändare börjar leta sig hit säger Maria Malmgren som är en av eldsjälarna i midsommarfirandet.

Under dagen bjöds det på underhållning med sång och musik. Det var flera barn och ungdomar från bygden som sjöng och spelade. Det var även fiskedam för barnen, tombola med fina vinster och massor av gott hembakt fikabröd att köpa för dem som ville. Det var många glada miner och skratt som hördes under dagen, många glada återseenden. Som avslutning var det dans kring midsommarstången (med ledning av Elin Åsén med husband). Många deltog glatt i dansen, både barn som vuxna. Vad vore midsommaraftonen utan ”små grodorna”?

Glad midsommar!

 

HOGDALSBYGDEN.SE

Webbplatsen drivs ideellt av Framtid Hogdal. Önskar du komma i kontakt med oss gör du det enklast via e-post framtidhogdal@hotmail.com eller på telefon 070-377 42 81.

Om Cookies på webbplatsen
Webbplatskarta