Stora flyttblock

 

Det finns flera stora flyttblock kring Överhogdal. Ragnhildsstenen står det om under en egen flik har kommer vi att skriva om Runastein/Skålsten och Klockstenen och Remkällaren.

Runastein/Skålsten
Runastein ör ingen runsten utan ett gigantiskt flyttblock mellan Ytterhogdal och Överhogdal. Stenen har märkliga urgröpningar, formade av naturen. Lokalbefolkningen kallar den Skålsten. Stenen nämns som ett gränsmörke i 1200-talets gränshandlingar, här gick gränsen mellan Sverige och Norge frma till freden i Brömsebro 1645. Fortfarande går gränsen mellan Yttergogdal/Hälsningland och Överhogdal/Härjedalen här. Landskapsgränsen är utmärkt men ett gränsröse inte långt från Runastein och en skogsbliväg finns in för att se den. 

Klockstenen och Remskällaren
Klockstenen är ett jättetsort flyttblock mellan Ytterhogdal och Överhogdal. Dess storlek är 10 meter lång, 8 meter bred och 5 meter hög. Stenen är klockformad och balanseras märkligt nog på den spetsiga delen. Enligt sägen roterade stenen långsamt varje gpng kyrkklockorna ringde. Från bilväg är det en kilometersvandring till stenen. Halvvägs till stenen passeras Remskällaren, den har en gång i tiden bestått av en rad grottor, idag är det bara möjligt att gå in i två av dessa. 

 

Det händer i Hogdalsbygden

Sammarbetspartners

ICA Nära Ytterhogdal

Marknadsstorget

Det finns inga aktuella annonser i vald kategori.